2016. szeptember 14., szerda

Ratatouille - francia lecsó

 
Hozzávalók:
  • alsó réteghez:
    • 250 g paprika (megpucolva)
    • 300 g paradicsom
    • 1 hagyma
    • kis csokor petrezselyem
    • fél kávéskanál őrölt babérlevél
    • 1 tk morzsolt kakukkfű
    • (fokhagyma)
    • bors
  • szeleteléshez:
    • 1 lila padlizsán
    • 1 fehér padlizsán
    • 1 zöld cukkini
    • 1 sárga cukkini
    • 5-6 paradicsom
  • ízesítéshez:
    • őrölt bors
    • kakukkfű
  • öntethez:
    • 1 ek olívaolaj
    • fél ek balzsamecet
    • csipet kakukkfű
Elkészítés:
  1. Először elkészítjük az alsó réteget. A hagymát apróra vágjuk és kevés vízzel odatesszük egy serpenyőben párolódni. Pár perc múlva hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot is, majd ismét pár perc múlva a szeletelt paprikát is. Ízesítjük apróra vágott petrezselyemzölddel, kakukkfűvel, babérlevéllel, sóval, borssal (fokhagymával).
  2. Amikor a paprika is megpuhult átöntjük egy magasabb falú edénybe és botmixerrel pürésítjük, majd a sütőedényünkbe öntjük a masszát.
  3. Ezután felszeleteljük az előkészített zöldségeinket kb 2 mm vastagságúra és tetszőleges módon az alsó rétegre sorakoztatjuk a színes zöldségszeleteket.
  4. Ha befejeztük, megszórjuk nagyon enyhén sóval, őrölt borssal, kakukkfűvel, ne fűszerezzük intenzíven, az alsó réteg fűszeres, az át fogja járni az egészet.
  5. Alacsony hőmérsékleten kb 2 órát sütjük: letakarva 175 fokon 1 órát, majd 140 fokon 40 percig, végül 20 percig fedő vagy fólia nélkül. (Az adag nagyságától függően a sütési idő megnőhet!) Akkor vegyük le a fedőt, amikor már teljesen puhák a zöldségek!
  6. Elkészítjük az öntetet: az olívaolajat összekeverjük a kakukkfűvel és balzsamecettel.
  7. Tálaláskor a zöldséghalomra és köré csepegtetünk a fűszeres öntetből és az alsó turmixolt paprikás szószból.






 
 

 

 



 

Megjegyzések, tapasztalatok:
- A recept 3 legfontosabb kelléke: friss kerti zöldségek, idő és sok-sok türelem :)
- Recept innen, természetesen saját tetszésem szerint alakítva.
- Igazi szín- és ízorgia! Megéri a fáradtságot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése