2014. október 26., vasárnap

Bio gesztenyelekvár nyírfacukorral


Hozzávalók:
  • 550 g bio gesztenyebél 
  • 125 g nyírfacukor
  • 3 evőkanál rum
  • vanília őrlemény vagy fél vaníliarúd kikapart belseje
  • 6 dl víz
Elkészítés:
  1. A gesztenyét megfőzzük, majd megpucoljuk. Fontos, hogy nemcsak a külső héjat, hanem a belső hártyát is el kell távolítani. 
  2. A megpucolt gesztenyéket feltesszük főni annyi vízzel, ami ellepi (nekem ez majdnem 5 dl volt). Amikor jól felpuhultak a gesztenyék egy botmixer segítségével pürésítjük. Ha szükséges, még adunk hozzá vizet (nekem még kellett 1-2 dl, hogy tudjam pürésíteni).
  3. Ezután hozzáadjuk a nyírfacukrot, vanília őrleményt és a rumot, majd addig főzzük sűrű kavarás mellett, amíg az ízek összeérnek és elérjük a kívánt sűrűséget.
  4. Üvegekbe kanalazzuk a kész lekvárt és befőzőautomatában "95 fok 35 perc"-es programmal kidunsztoljuk.
 

Megjegyzések, tapasztalatok:
- Igen különleges édesség, melyet tortákhoz, süteményekbe vagy akár palacsintába is használhatunk.
- Csinos üvegekbe téve nagyszerű gasztro-ajándék lehet.
- Nagyszemű gesztenyét érdemes erre a célra használni, ugyanis elég hosszadalmas és fárasztó a gesztenyepucolás. Nekem viszonylag apró szemű gesztenyém volt, így több órás munka volt az alig több mint fél kg-os eredmény. :) A szabadban gyűjtöttem, ez teljesen bio. :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése