2014. május 13., kedd

Tökmagolajban pácolt csirkemell zöldséges barna rizzsel


Hozzávalók (2 főre):
  • 1 db csirkemell filé (kb 40 dkg)
  • 0.5 dl tökmagolaj (vagy kevesebb)
  • őrölt bors
  • bazsalikom
  • kakukkfű
  • 20 dkg barna rizs
  • 1 sárgarépa
Elkészítés:
  1. Előző este a csirkemellet bepácoljuk. Előbb szeleteket vágunk a csirkemellből, majd fűszerezzük sóval, borssal, bazsalikommal, kakukkfűvel és meglocsoljuk tökmagolajjal. A szeletek mindkét oldalát fűszerezzük és olaj is érje mindenhol. (Egymáshoz is dörzsölhetjük a szeleteket, nem kell ússzanak az olajban, csak érje őket mindenhol.) Ha ezzel megvagyunk, fedjük le és a másnapi sütésig tartsuk hűtőben.
  2. Másnap a bepácolt csirkemell-szeleteket rakjuk kiolajozott hőálló tálba, a tökmagolajos páclét is öntsük rá/alá.
  3. 180 fokra előmelegített sütőben lefedve süssük kb 45-50 percig, vigyázva, hogy ne száradjon ki. (Arra lehet számítani, hogy a hússzeletek levet engednek, tehát nem kell nagyon sok olajat tölteni alá az elején, de sütés közben néha nézzünk rá, ha szükséges, pótoljuk a folyadékot.) Az utolsó 10-15 percben vegyük le a sütőtál fedelét és kicsit pirítsuk meg a csirkemell szeleteket.
  4. Míg a hús készül, főzzünk barna rizst (1 egység rizs, 3 egység víz, só). A főzési idő felénél (vagy még később) adjunk hozzá egy apró kockákra vágott sárgarépát. Ha megpuhult a rizs és a sárgarépa is megfőtt, szűrjük le. (Esetleg öblítsük át forró vízzel, Semmiképp sem hideggel, mert az kihűti.)
  5. Tálaljuk a tökmagolajban pácolt és sült csirkemell szeleteket a zöldséges barna rizzsel.
 



Megjegyzések, tapasztalatok:
-  A barna rizs főzési ideje igen hosszú, ezért elkezdhetjük a hús sütésével egyszerre.
- A barna rizshez adhatunk zöldborsót vagy kukoricát is, én most sárgarépát használtam. Ha sok zöldséget teszünk a rizshez, akkor arányosan csökkenthetjük a rizs mennyiségét, különben a köret túl sok lesz.
- Ötlet innen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése