2014. május 10., szombat

Mogyorós kuglóf


Hozzávalók:
  • 120 g fehér (tönköly)liszt
  • 80 g teljes kiőrlésű (tönköly)liszt
  • 100 g darált törökmogyoró
  • 100 g vaj
  • 200 g (nyírfa)cukor
  • 140 g joghurt
  • csipet só
  • 4 tojás
  • 2 kk szódabikarbóna + pici citrom
  • tetejére:
    • 2 kk (nyírfa) porcukor
Elkészítés:
  1. A liszteket összekeverjük a csipet sóval és a darált mogyoróval.
  2. A vajat habosra kavarjuk a (nyírfa)cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat, újra kihabosítjuk, végül hozzáadjuk a joghurtot és rászórjuk a szódabikarbónát, amit pici (frissen facsart) citromlével felfuttatunk. Kikavarjuk az egészet!
  3. Hozzáadjuk a lisztes keveréket (több részletben).
  4. Kivajazott és lisztezett kuglóf-formába öntjük a masszát.
  5. 175 fokra előmelegített sütőben kb 45 perc alatt megsütjük. Miután kiborítottuk a formából (még melegen), rácson hagyjuk kihűlni, majd porcukorral megszórjuk és szeleteljük.


Megjegyzések, tapasztalatok:
- A receptet a nyírfacukros doboz hátoldalán találtam. :)
- Világosabb színe lesz, ha:
    • szódabikarbóna helyett 1/2 csomag sütőport használunk 
    • a teljes kiőrlésű liszt helyett csak fehér liszt kerül bele
    • hántolt mogyorót darálunk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése