2014. március 21., péntek

Vérnarancsos pite mákos omlós tésztával


Hozzávalók:
  • tésztához:
    • 175 g liszt
    • 100 g margarin
    • 50 g porcukor
    • 2 ek egész mák
    • 1 tojás
    • 1-2 ek hideg víz
  • krémhez:
    • 2 dl frissen facsart vérnarancslé (3-4 db vérnarancsból nyerhető, mérettől függően)
    • 3 nagy tojás
    • 75 g porcukor
    • 100 ml tejszín
Elkészítés:
  1. Először a tésztát készítjük el. A lisztet az egész mákkal, margarinnal, porcukorral elmorzsoljuk, majd hozzáadunk 1 tojás sárgáját. (a fehérjét később használjuk fel) és 1 kanál vizet. Addig gyúrjuk, míg összeáll, ha szükséges, adunk hozzá még 1 ek vizet. 
  2. A meggyúrt tésztát fóliába csavarva félórát hűtőben pihentetjük.
  3. Amikor kivesszük a hűtőből, bekapcsoljuk a sütőt, előmelegítjük 200 fokra.
  4. Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát és egy kivajazott piteformát kibélelünk vele. A széleit jól lenyomkodjuk, majd az alját egy villával megszurkáljuk helyenként (így nem púposodik fel sütés közben).
  5. Kb 20 perc alatt megsütjük a tésztát. A sütési idő felénél vegyük ki és jól kenjük meg a megmaradt tojásfehérjével, amit egy villával előre felvertünk. Ezután tegyük vissza a sütőbe és folytassuk a sütést. (így nem fogja a krém eláztatni a tésztát) Ha kezdene nagyon pirulni, vegyük alacsonyabbra a hőfokot.
  6. Mire megsül a tészta készítsük el a krémet. Kifacsarjuk a vérnarancsokat. A tojásokat feltörjük, a cukorral habosra kavarjuk, majd hozzáadjuk a tejszínt és a 2 dl vérnarancsot. Jól kikeverjük.
  7. Amikor megsült a tészta, beleöntjük a krémet és 150 fokon 45 perc alatt készre sütjük. Akkor van kész, amikor már nem folyik a krém középen sem (kocsonyaszerűnek tűnik a krém, ha megmozgatjuk).
  8. Akkor szeleteljük, amikor kihűlt.


Megjegyzések, tapasztalatok:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése