2014. március 13., csütörtök

Medvehagymás túrós pogácsa


Hozzávalók:
  • 1 nagyobb csokor medvehagyma
  • 3 dkg élesztő
  • 50 ml tej
  • 1 kk cukor
  • 50 dkg (tönköly)liszt
  • 25 dkg margarin
  • 30 dkg félzsíros tehéntúró
  • 1 tojás
  • 2 dl tejföl
  • 2-3 kk só 
  • kenéshez:
    • 1 tojás
  • tetejére:
    • tökmag
    • reszelt sajt
Elkészítés:
  1. A medvehagymát megmossuk és apróra vágjuk. (Csak a leveleket, a szárakat nem.)
  2. A tejhez hozzáadjuk a cukrot, meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, majd megvárjuk míg felfut.
  3. A lisztbe belemorzsoljuk a vajat, hozzákeverjük a túrót, ráöntjük a felfutott élesztőt. Hozzáadjuk a tejfölt, tojást, a medvehagymát és a sót, majd jól összegyúrjuk.
  4. Meleg helyen duplájára kelesztjük egy konyharuhával letakarva.
  5. Amikor megkelt, 2 cm vastagságúra nyújtjuk és pogácsákat szaggatunk.
  6. Egy tepsibe szilikonos sütőlapot helyezünk, rárakjuk a pogácsákat. A tetejüket megkenjük a felvert tojással, majd szórunk rá tökmagot és reszelt sajtot.
  7. Még pihentetjük kb félórát, majd 175 fokon kb 35 perc alatt megsütjük. (Akkor jó, amikor a  pogácsa aranybarna.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése