2014. február 1., szombat

Legényfogó leves

Hozzávalók:
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 30 dkg csirkemell 
  • 30 dkg csirkemáj  
  • 20 dkg zöldborsó 
  • 20 dkg barna csiperkegomba
  • 2 nagy sárgarépa
  • 1 nagy petrezselyem
  • 1 darab zellergumó
  • 2 dl főzőtejszín 
  • 2 dl 20%-os tejföl 
  • 2 ek kacsazsír (olaj is jó)
  • őrölt bors
  • 2 kk szárított tárkony 
  • 1-2 zellerlevél
  • kis csomó petrezselyemlevél
  • előre elkészített húsleves (ha nincs, akkor 1 húsleveskocka)

Elkészítés:
  1. Felolvasztjuk a kacsazsírt és az apróra vágott hagymát megpirítjuk benne. 
  2. Hozzáadjuk a (kis) kockára vágott húst. 
  3. Kifehéredése után hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát, petrezselymet, valamint a zöldborsót és a megpucolt zellert egy darabban. (Aki szereti, ezt is felapríthatja, én csak belefőzöm az íze kedvéért, majd a végén kiveszem a levesből.) 
  4. Sózzuk, borsozzuk.
  5. Fedő alatt félig megpároljuk a húst és a zöldségeket, majd hozzáadjuk a darabolt gombát. 
  6. Felöntjük vízzel (kb 2 l) és húslével (esetleg leveskockát teszünk bele).
  7. Ha minden megpuhult, akkor tesszük bele a hússal kb azonos nagyságúra darabolt májat. Forrástól számított 5 percig főzzük vele.
  8. A májjal együtt tesszük a levesbe a petrezselyem- és zellerleveleket. (Én cérnával összekötözve szoktam beletenni a levesbe, így könnyű kivenni tálalás előtt.)
  9. Végül belekeverjük a tejszínt és a tejfölt, melyeket előtte simára kevertünk és adtunk hozzá 2 kiskanálnyi tárkonyt, ezzel is összekevertük, majd adtunk hozzá a leves forró levéből is. (Így remélhetőleg nem fogja a forró levest összekapni, amikor beleöntjük.)
  10. Ellenőrizzük még egyszer a fűszerezést, majd újraforralás után elkészül a levesünk. Tálaláskor a tányérba citromot facsarunk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése