2013. október 14., hétfő

Házi almalé kísérlet :)

Úgy adódott, hogy egy vadiúj gyümölcscentrifugát "kellett" tesztelni. :)
Gyorsan vettem 10 kg finom Idared almát és nekifogtunk!



Elkészítés:
  1. A megmosott almákból eltávolítjuk a magházat, szárat, mindent, ami nem ehető, majd felhasználásig citromos vízbe tesszük őket, hogy ne barnuljanak meg.
  2. Kipréseljük az almákat.
  3. A friss almalét üvegekbe zárjuk és 80 fokon 20 percig dunsztoljuk a befőzőautomatában. 

Tapasztalatok:
- Nagyon habos lett az almalé, ezt még frissen leszedtük a tetejéről és próbáltuk csak a lét üvegekbe tölteni, de ez nem igazán sikerült. Szűrni is próbáltuk, de minden szűrőt eltömítettek a rostok. Állni nem célszerű hagyni, mert azonnal oxidálódik, bebarnul az almalé, úgyhogy abszolút az került üvegbe, ami kijött a gyümölcscentrifugából, a tetején képződött nagyon vastag hab nélkül.
- Jó sok elfogyott frissen, így mennyiségeket nem tudok írni, de majd legközelebb.
- Mivel a magházat eltávolítottuk, a melléktermékként előállt almapépet az almalé tetején képződött habbal együtt befőttes üvegekbe tettük és 90 fokon 30 percig dunsztoltuk, remek töltelék lesz almás süteményekbe. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése